• Τηλ. επικοινωνίας: 28210 74488
  • Email: info@medicalstrom.gr
  • Λ. Καζαντζάκη 91, Χανιά

Εταιρικό Προφίλ

Το κλασικό πάπλωμα (με γέμιση βαμβάκι), που είναι ένα εφεδρικό είδος χειμερινού κλινοσκεπάσματος, άρχισε να χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα.

Ο αρχικός τρόπος κατασκευής του ήταν εντελώς χειρονακτικός. Γινόταν γνέσιμο του βαμβακιού με δοξάρι που το έκανε απαλό. Στη συνέχεια το βαμβάκι τοποθετούνταν απλωτά σ' ένα σάκκο που μετά ραβόταν. Αργότερα, για το γνέσιμο του βαμβακιού χρησιμοποιήθηκε ένας μηχανισμός -η λανάρα- που ήταν ένας κύλινδρος με λεπίδες που πραγματοποιούσε το πιο πάνω έργο με χειροκίνητη περιστροφή. Το 1950 χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτροκίνητη μηχανή ξέσης που πραγματοποιούσε το ίδιο αποτέλεσμα πολύ πιο γρήγορα. Έτσι αφού γινόταν το γνέσιμο του βαμβακιού, αυτό απλωνόταν στο ύφασμα (τσατί) και γινόταν το γέμισμα, ραβόταν το στόμιο και μεταφερόταν στον πάγκο, για να στρωθεί με κτυπήματα από μία βέργα. Στη συνέχεια γινόταν η διακόσμηση του με σχέδια. Τα σχέδια αυτά ήταν επινόηση του κατασκευαστή και για να πραγματοποιηθούν χρειαζόταν επίμονη και χρονοβόρα διαδικασία. Όμως το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία ενός άριστου σε πρακτική χρησιμότητα προϊόντος και παράλληλα ένα κομψοτέχνημα. Το πάπλωμα με γέμιση από βαμβάκι από το 1975 άρχισε να το αντικαθιστά η κουβέρτα και στη συνέχεια ξανάρχισε η χρησιμότητα του παπλώματος με γέμιση από ακρυλικό.

Τα Χανιά έχουν να επιδείξουν αρκετούς κατασκευαστές παπλωμάτων που δημιούργησαν κυρίως στη «χρυσή εποχή του παπλώματος» 1945-1975, ήταν στεγασμένοι, κατά κανόνα, στο εμπορικό τμήμα της πόλης παπλωματάδικα (οδός Μπετόλο) και οι κυριότεροι εκπρόσωποι του ήταν οι Κατσομπενάκης, Κελαϊδής, Μαλανδράκης, Μπικουβαράκης, Ποτετσιανάκης, Φουράκης και Χαβρεδάκης.

Ο Γεώργιος Μπικουβαράκης ξεκίνησε τη δραστηριότητα του σαν κατασκευαστής παπλωμάτων σε ιδιόκτητο χώρο το 1946. Το 1950 δημιούργησε την πρώτη του Βιοτεχνία στην οδό Μπετόλο (παπλωματάδικα) πραγματοποιώντας με επιτυχία την κατασκευή του προϊόντος του με τη βοήθεια μίας μηχανής ξέσης και μίας ραπτομηχανής. Στη συνέχεια η βιοτεχνία μεταφέρθηκε στην οδό Σκαλίδη 6.0 ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας πραγματικά δημιουργούσε στο προϊόν που κατασκεύαζε και είχε πάντοτε άριστα αποτελέσματα. Τα μυστικά της επιτυχίας του ήταν η βαθιά γνώση, η καλλιτεχνική διάθεση και το μεράκι.

Παράλληλα με την κατασκευή παπλωμάτων, ο Γεώργιος Μπικουβαράκης κατασκεύαζε και άριστης ποιότητας στρώματα. Η βιοτεχνία σήμερα ασχολείται με τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό της κατασκευής παπλωμάτων, στρωμάτων και μαξιλαριών. Τα προϊόντα της βιοτεχνίας σήμερα τροφοδοτούν την Κρητική αγορά, με διαρκώς ανερχόμενες προοπτικές. Η μηχανή ξέσης και η ραπτομηχανή της εφαπλωματοποιΐας Γεωργίου Μπικουβαράκη, σήμερα βρίσκονται σε χώρο, στη νέα βιοτεχνία.